Skip to main content
Χρόνος Ανάγνωσης 2 Λεπτά

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΑΝΟΣ

Μετάφραση: Μαρία Οικονομίδου

Τα τελευταία χρόνια η ιατρική έρευνα, με τη συνδρομή της νέας τεχνολογίας, έχει κάνει τεράστια βήματα, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα νέο ιατρικό λεξιλόγιο. Πολλά νοσήματα προκύπτουν —εφόσον υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση— από τον συνδυασμό ενός συγκεκριμένου προτύπου διατροφής με έναν συγκεκριμένο τύπο εντερικού μικροβιώματος, αυτού του «πρόσθετου οργάνου» που συχνά το παραβλέπουμε και το οποίο αποτελείται από βακτήρια παρόντα στο έντερό μας: από τούτο και μόνο τον συνδυασμό είναι δυνατόν να σχηματιστούν μεταβολίτες που μεταφέρονται σε όλο τον οργανισμό, ελέγχοντας και εξουσιάζοντας κάθε μας όργανο, ακόμη και τον εγκέφαλό μας. Αλλάζοντας ωστόσο τη δίαιτά μας, ή και τροποποιώντας το εντερικό μικροβίωμα (με πρεβιωτικά, προβιωτικά, συμβιωτικά και, στο μέλλον, με τη μεταμόσχευση κοπράνων), εξακολουθούμε να έχουμε περιθώρια παρέμβασης. Επιπλέον, πολλά νοσήματα της ενήλικης ζωής μπορούμε να τα προλάβουμε με τη σωστή διατροφή της εγκύου, διαμορφώνοντας για το έμβρυο τις βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης: ο διαβήτης και η παχυσαρκία  είναι παραδείγματα παθήσεων που θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν με μια τέτοια προσέγγιση.
Σε τούτο το βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει, αν όχι το σύνολο, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των νέων γνώσεων και το νέο λεξιλόγιο της ιατρικής: συστημική βιολογία, εξατομικευμένη ιατρική, «ωμικές» τεχνολογίες, ιατρική των δικτύων και της πολυπλοκότητας. Εκείνο, όμως, που αναδεικνύεται με ολοένα μεγαλύτερη σαφήνεια μέσα από την ιατρική έρευνα είναι ότι ως άτομα είμαστε μέρος ενός οικοσυστήματος το οποίο αποικίζεται από έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό βακτηρίων που μας καθοδηγούν και μας κατευθύνουν, και τα οποία πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε.

Ο Βασίλειος Φανός είναι Τακτικός Καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι, στη Σαρδηνία (Ιταλία), και διακεκριμένος νεογνολόγος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ιδρυτής και διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού Journal of Pediatric and Neonatal Individualized Medicine, και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, έχει δημοσιεύσει 32 βιβλία και τουλάχιστον 500 επιστημονικές εργασίες. Το Μεταβόλωμα και μικροβίωμα είναι το πρώτο του βιβλίο που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Βασίλης Λεμπέσης

Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο King Saud, Ριάντ, Σαουδικής Αραβίας

Leave a Reply