Skip to main content
Χρόνος Ανάγνωσης 4 Λεπτά

Allan H Ropper & Brian David Burrel

Μετάφραση: Επαμεινώνδας Τσίγκας

Επιστημονική Επιμέλεια: Επαμεινώνδας Τσίγκας

Σχεδιασμός εξωφύλλου: Δημήτρης Κουρκούτης

Περιγραφή

Αυτό το βιβλίο αφορά τη διαδικασία και την εξέλιξη της τέχνης μου. Όπως η ίδια η κλινική νευρολογία, προχωράει έχοντας σαν βάση περιπτώσεις ασθενών. Οι ιστορίες είναι πραγματικές, οι διάλογοι στο μεγαλύτερο μέρος αυθεντικοί και, παρά το ότι τα πραγματικά στοιχεία όλων σχεδόν των ασθενών παρουσιάζονται αλλαγμένα, οι προκλήσεις και τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ένας νευρολόγος σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο προβάλλονται ολοκάθαρα.

Πού αρχίζει αυτό; Αρχίζει με έναν υπεύθυνο μιας αίθουσας μπόουλινγκ που γίνεται συγχυτικός, με έναν δεξιό αμυντικό του μπέιζμπολ που αρχίζει να μιλάει ακαταλαβίστικα, με έναν φοιτητή που ξαφνικά γίνεται ψυχωτικός, με έναν παραγγελιοδόχο που οδηγεί πηγαίνοντας γύρω γύρω σε μια κυκλική πλατεία, ανίκανος να βρει σημείο εξόδου, με έναν οπισθοφύλακα μιας κολεγιακής ομάδας που δεν μπορεί να σταματήσει να παίζει συνέχεια με τον ίδιο τρόπο, με μια κοινωνική λειτουργό ψυχιατρικών δομών που παρατηρεί ένα τρέμουλο στο μικρό δάκτυλο του χεριού της, με έναν πρώην αθλητή που δεν μπορεί να πιάσει τα αυτοκόλλητα στις πάνες της νεογέννητης κόρης του, με έναν Ιρλανδό που γλιστρά στον πάγο και σπάζει το κεφάλι του. Όλοι καταλήγουν εδώ, στους θαλάμους της πτέρυγας των εσωτερικών ασθενών είτε στη μονάδα νευρολογικής εντατικής θεραπείας, περνούν όπως σε μια παρέλαση που ποτέ δεν παύει να με προκαλεί, να με εκπλήσσει και να με διαφωτίζει.

Πού τελειώνει αυτό; Δεν τελειώνει.

Βιογραφικά Συγγραφέων

Ο Allan H. Ropper, είναι Καθηγητής της Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Διευθυντής στην έδρα του Raymond D. Adams του τμήματος Νευρολογίας του Brigham and Women’s Hospital. Ο Dr. Ropper είναι για σειρά ετών συνεκδότης (co-editor) του περίφημου ιατρικού περιοδικού The New England Journal of Medicine.Oι τίτλοι των βιβλίων ή μονογραφιών που έγραψε ο ίδιος ή συμμετείχε στη δημιουργία τους, ξεπερνούν τους 150. Ανήκει στην ομάδα που επιμελείται και εκδίδει το διασημότερο στον κόσμο εγχειρίδιο της Νευρολογίας, Adams & Victor’s – Principles of Neurology, του οποίου ήδη έχει προχωρήσει στην 11η έκδοση. Σε συνεργασία με τον Brian Burrell έχει γράψει εκτός από το Ψάχνοντας βαθιά στο λαγούμι (2014), και το Πως ο εγκέφαλος χάνει τον νου του- Σεξ, Υστερία και ο γρίφος της ψυχικής Νόσου (2019).

Ο Ropper έχει βαθιά επηρεαστεί από τους διάσημους δασκάλους του, και «ιερά τέρατα» της Νευρολογίας στο Χάρβαρντ, τους Ρέιμοντ Άνταμς και Τσαρλς Μίλερ-Φίσερ. Θεωρείται ως ένας από τους θεμελιωτές της Νευροεντατικολογίας ενώ η εξειδίκευσή του αφορά κυρίως το Σύνδρομο Guillain Barre και το Κώμα.

Ο Brian David Burrel είναι καθηγητής μαθηματικών και στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης. To 2005 εξέδωσε το βιβλίο Καρτ ποστάλς από το Μουσείο Εγκεφάλου το οποίο έγινε και αφορμή για να συναντηθεί με τον Allan Ropper. Έχει επίσης συγγράψει μερικά ακόμη βιβλία εκλαϊκευμένων μαθηματικών.

Κριτκές

O Ρόπερ καταγράφει την σαραντάχρονη καριέρα του χρησιμοποιώντας μια πληθώρα από ιστορίες περιστατικών: έχεις την εντύπωση πως ο Όλιβερ Σακς συναντά τον Γκρέκορυ Χάουζ, με μια δόση από τον χειρότερο νυχτερινό εφιάλτη των υποχονδριακών. Κάθε ιστορία φωτίζει τον ξεχωριστό τρόπο, όχι μόνον εκείνον με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλος, αλλά και αυτόν με τον οποίο Ρόπερ προχωρεί στη διάγνωση.

– Sunday Times

Εμπλουτισμένο με εικόνες της επιστημονικής μεθόδου, τονίζει πως δεν ακολουθεί την ψυχρή ορθολογική διαδικασία του Σέρλοκ Χόλμς όπως συχνά αυτή υποδύεται. Η ιατρική γραφή στα καλύτερα της.

– V. S. Ramachandran,

συγγραφέας του bestseller «Ο εγκέφαλος που λέει ιστορίες».

Φανταστικό… Αυτό το κρυφοκοίταγμα μέσα στον πάσχοντα εγκέφαλο, από έναν από τους σημαντικότερους νευρολόγους, βοηθά τους αναγνώστες να αντιληφθούν με ποιον τρόπο δεινά όπως οι όγκοι, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος Πάρκινσον, οι επιληπτικές κρίσεις και άλλα νοσήματα μας επηρεάζουν. Οι ιστορίες του είναι κάποτε επώδυνες και άλλοτε βαθιά συγκινητικές όμως πάντοτε τρομερά διαφωτιστικές.

– Elizabeth Loftus,

συγγραφέας του βιβλίου «Ο μύθος της Απωθημένης Μνήμης»

Μια εξερεύνηση μέσα από τα χαρακώματα του προκλητικού κόσμου της κλινικής νευρολογίας που αλλάζει. Από το σύνηθες στο εξωτικό, από εκείνο που σου σπαράζει την καρδιά στο ευτράπελο, οι συγγραφείς προσφέρουν μια τίμια και πειστική ματιά σε μια από τις πλέον συναρπαστικές ιατρικές ειδικότητες.

– Dr Michael Collins, συγγραφέας του βιβλίου «Θερμό φως, κρύο ατσάλι». Observer

Στα χέρια κάποιου ελάσσονος συγγραφέα, το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να μην είναι τίποτε περισσότερο από μια συλλογή γλαφυρών ιστοριών γύρω από τους τρόπους με τους οποίους ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να καταρρεύσει. Όμως ο δόκτωρ Ρόπερ και ο κ. Μπουρέλ καταφέρνουν να πουν μια περισσότερο βαθιά ιστορία σχετικά με την αξία των ανθρώπων ως προς τις μηχανές. Οι γιατροί συχνά δεν είναι μετριόφρονες, συμπάσχοντες με τον ασθενή ή ευγενικοί και οπωσδήποτε δεν είναι αλάνθαστοι. Όμως ένας γιατρός έχει κάτι που μια μηχανή ποτέ δεν θα το αποκτήσει: τον νου.

– New York Times

Βασίλης Λεμπέσης

Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο King Saud, Ριάντ, Σαουδικής Αραβίας

Leave a Reply